Молите ли се за властите?

Теми свързани с християнството, за които не сте намерили подходяща категория, форум.

1. Не знам, че трябва
2
14%
2.Никога не съм го правил/а
3
21%
3. Да, така казва Библията и аз съм съгласен/на
6
43%
4. Много рядко
3
21%
5.Не се намесвам в работите на този свят
0
Няма гласували

Общо гласове : 14

Мнениеот kalinka » 14 Яну 2010 11:52

1 И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения за всичките човеци,
2 за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност.
3 Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител,
4 Който иска да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината.
/1Тимотей 2гл./.

В страната непрекъснато стават политически скандали и се коментират непристойните действия на някой политик.
Наистина мисля, че не е наша работа да ги съдим или да заемаме страна по тези въпроси, дори само заради това, че не сме призовани за тази работа, но Божието слово ни насочва как да вземем участие в обществения живот, макар и не явно (освен, ако заеманата от нас позиция не го изисква) - чрез молитва, молба, благодарение за хората, които Той е издигнал да управляват страната, в която живеем.

Много бих се радвала да чуя вашите мнения и коментари по тази тема.
Аватар
kalinka
Moderator Team Leader
Moderator Team Leader

Блог: Виж Блога (3)

Re: Молите ли се за властите?

Мнениеот believer » 15 Яну 2010 20:04

Аз отговорих "Много рядко", може-би дори изключително рядко се сещам да правя това. Вярно е, че сме зависими от управниците в определена степен но някак си човек приоритетно се моли за себе си и семейството си, приятелите и чак накрая правителствата и властите. Това е само мое мнение разбира се може да има хора при които не е така. Естествено не трябва да изключваме и хората, които са се посветили в определен момент от ежедневието си да се молят за властите.
Според мен голяма вяра трябва да има човек, за да се посвети на системна молитва за властите. ;)
По въпроса за това дали християните трябва да участват в управлението или политиката може да се поспори, но ще е добре това да стане в отделна тема. :)
Аватар
believer
Administrator
Administrator

Изображения: 8
Блог: Виж Блога (1)

Мнениеот bogoizbrania » 18 Яну 2010 15:50

Стиха с "царете" е кофти преведен, става на въпрос за човешка сила, която да превъзмогва във всичко чрез молитва. Ето място където анотацията разцепва смисъла.

(. . . υπερ παντων ανθρωπων 2 υπερ βασιλεων . . .), За никакви "царе" не е молитвата а за силата в хората.
Soli Deo Glori!
Аватар
bogoizbrania
Потребител
Потребител

Мнениеот kalinka » 19 Яну 2010 13:35

Би ли ми дал превод на последната дума от гръцкия текст, който си посочил?
Благодаря.
Аватар
kalinka
Moderator Team Leader
Moderator Team Leader

Блог: Виж Блога (3)

Мнениеот Bigfoot » 09 Фев 2010 01:46

Моля се редовно.
Всяка седмица.

Всъщност, няколко дущи се събираме всяка седмица на молитва и властите са една от главните, постоянни молитвени нужди.
Както е казал мъдрия китаец: "Вместо да проклинаш тъмнината, запали свещ."

Усилието, което ще изхабя, за да се оплаквам от властите е същото, което бих вложол в молитва за тях. Така по-добре да направя нещо по въпроса, вместо просто да си мрънкам.

Понякога се чудя на хора, които не се молят за правителството, защото "Виж ги какви са! Какъв е смисъла!".
И ми се иска да попитам, ако всичко е наред и си върви нормално, ЗАЩО ДА СЕ МОЛЯ?!? Тогава само ще благодаря на Бога и толкоз.
А уж молитвата ни била дадена за да променяме съдбите и прочие ...

Представете си само, как Мардохей отива при Естир и казва:
- Мило дете, Аман иска да избие всички евреи. Скрий ме при себе си, да отмине бурята пък после ще му мислим! Важното е да запазим рода жив. А от мен или от теб, Бог може да издигне нов Израел.

От това би излезнало страхотна история, нали! :-)
Bigfoot
Потребител
Потребител

Назад към Общи християнски