месианик :
знам за тези „апостоли“, за които говориш, и никога не съм ги смятал за такива, макар че ти и някои други хора може и да сте ги смятали някога за такива.
Моята защита е била не толкова на тяхното апостолство и истинност, колкото относно духът, с който въпросният човек беше съден в единни от един определен участник. Показателен е фактът, че въпросният "съдия" беше баннат на два пъти от сайта на единни поради недопустими изказвания. Аз просто бях прозрял лицемерието и фалша, видях, че човекът не желае Божията прослава, но просто пише и отсъжда със жлъч, защото има жлъч и злоба.
Междувпрочем, нека този горен пример ни е за назидание и да ни е показателен. Нека разсъдим относно него (примерът). Съденето, както написах, е два вида :
-1- праведно
-2- неправедно
Базирайки се на Исая и различните пророчески книги, аз виждам правилният дух и мотив за съдене всред Божият народ- ТОВА Е ЕДНО ДЪЛБОКО ВЪЗМУЩЕНИЕ, ГНЯВ И РЕВНОСТ. Тъй като тези думи могат да бъдат изопъчени, аз ще дам свое определение на тези думи.
ВЪЗМУЩЕНИЕ : поради фактът, че Божият закон не се спазва, но се потъпкват Божиите съдби и намерения. Потъпква се истината, липсва правосъдие, но има лъжа, грях и зло в различни аспекти
.4 Никой не изкарва праведна призовка и никой не съди по истината; Уповават на суетата и говорят лъжи; Зачеват злоби и раждат беззаконие.
5 Мътят ехиднини яйца, И тъкат паяжина. Който яде от яйцата им умира; И ако се счупи някое, излиза ехидна,*
ГНЯВ : поради лицемерното използване на авторитетното Божие Име в демагогия, за лични интереси, други. .
15 Да! истината я няма, И който се отклонява от злото става плячка; И Господ видя, и стана Му неугодно, че нямаше правосъдие,
16 Видя, че нямаше човек, И почуди се, че нямаше посредник; Затова Неговата мишца издействува за него спасение, И правдата Му го подкрепи.
РЕВНОСТ : да се видят Божиите съдби и правдиви пътища да се спазват от Божиите хора, истината да не е в служба на лъжата, Бог да бъде почетен и удостоен със страх, богопочитание и святост.
17 Той се облече с правда като с броня, И тури на главата си спасение за шлем; Облече и одеждите на възмездието за дреха, И загърна се с ревността като с мантия.
18 Според дължимите им възмездия, така ще отплати, Ярост на противниците Си, възмездие на враговете Си; Ще даде възмездие на островите.
19 Така ще се убоят от името на Господа живеещите на запад, И от славата Му живеещите при изгрева на слънцето; Защото ще дойде като стремителен поток, Затласкан от Господното дихание;
20 А като Изкупител ще дойде в Сион И за ония от Якова, които се обръщат от престъпление, казва Господ.
21 А от Моя страна, ето Моят завет с тях, казва Господ: Духът Ми, който е на тебе, И словата Ми, които турих в устата ти, Не ще липсват от устата ти, Нито от устата на потомството ти, Нито от устата на тяхното потомство. От сега и до века, казва Господ.
Има един нестихващ вик на праведно съдещите хора, който гласи : - Нека се върнем при Господа! Нека признаем беззаконията си и да се покаем!
13 Станахме престъпници и неверни към Господа, И отвърнахме се да не следваме нашия Бог; Говорихме насилствено и бунтовно; Заченахме и изговорихме из сърцето си лъжливи думи.
14 Затова правосъдието отстъпи назад И правдата стои далеч; Защото истината падна на площада, И правотата не може да влезе,
... и който не спази този вик и този апел, който е апел не от човеци и поради човешки мотив, Павел казва : - Те ви искат за себе си, за да се гордеят! .... Нека бъдат проклети!
И пак :
• „съд” е коренът на „разсъждавам”, премислям трезво, обмислям без предрасъдъци.
• Редно и добро е за всеки вярващ да съди себе си строго и в правда, пред Бога
• Редно е за всеки да преценява всичко в светлината на Божието слово и Дух (1 Йоаново 2:27
а колкото за вас, помазанието, което приехте от Него, остава във вас, и нямате нужда да ви учи някой; затова, както Неговото помазание ви учи за всичко, и е истинско, а не лъжливо, пребъдвайте в Него, както ви е научило да правите.)
• Редно и добро е общността да стъпи на канарата и камъкът, Който беше отхвърлен от зидарите и, преценявайки трезво всичко спрямо Неговото слово и истина, да се отстранят тези, които сеят съблазън, ереси и подвеждат към грях за своя изгода.
На първо четене е това.
Поздрави от Перник. Владо.
* - цитатите са от Исая 59, превод: от 1940г.

Чета и не вярвам на ушите си... Калинка ще я обвиня в плагиатство....
) е написала. И за това, че Бог е Мощен Воевател (нарече Яков "Израил"- "Божий воин"), и че не се интересува толкоз от чувствата на падналата раса, и че не е хуманист в изкривеният смисъл на думата, и тнтн.... Ако има по-нататъшно развитие, ще пиша пак и ще допълня с някои важни пасажи.