ИМАМЕ ЛИ ПРАВО ДА СЪДИМ

Теми свързани с християнството, за които не сте намерили подходяща категория, форум.

Re: ИМАМЕ ЛИ ПРАВО ДА СЪДИМ

Мнениеот Vlado » 06 Фев 2010 19:56

Здравейте. Привет, месаник .

месианик :
знам за тези „апостоли“, за които говориш, и никога не съм ги смятал за такива, макар че ти и някои други хора може и да сте ги смятали някога за такива.

Моята защита е била не толкова на тяхното апостолство и истинност, колкото относно духът, с който въпросният човек беше съден в единни от един определен участник. Показателен е фактът, че въпросният "съдия" беше баннат на два пъти от сайта на единни поради недопустими изказвания. Аз просто бях прозрял лицемерието и фалша, видях, че човекът не желае Божията прослава, но просто пише и отсъжда със жлъч, защото има жлъч и злоба.

Междувпрочем, нека този горен пример ни е за назидание и да ни е показателен. Нека разсъдим относно него (примерът). Съденето, както написах, е два вида :

-1- праведно

-2- неправедно

Базирайки се на Исая и различните пророчески книги, аз виждам правилният дух и мотив за съдене всред Божият народ- ТОВА Е ЕДНО ДЪЛБОКО ВЪЗМУЩЕНИЕ, ГНЯВ И РЕВНОСТ. Тъй като тези думи могат да бъдат изопъчени, аз ще дам свое определение на тези думи.

ВЪЗМУЩЕНИЕ : поради фактът, че Божият закон не се спазва, но се потъпкват Божиите съдби и намерения. Потъпква се истината, липсва правосъдие, но има лъжа, грях и зло в различни аспекти
4 Никой не изкарва праведна призовка и никой не съди по истината; Уповават на суетата и говорят лъжи; Зачеват злоби и раждат беззаконие.
5 Мътят ехиднини яйца, И тъкат паяжина. Който яде от яйцата им умира; И ако се счупи някое, излиза ехидна,*
.

ГНЯВ : поради лицемерното използване на авторитетното Божие Име в демагогия, за лични интереси, други. .
15 Да! истината я няма, И който се отклонява от злото става плячка; И Господ видя, и стана Му неугодно, че нямаше правосъдие,
16 Видя, че нямаше човек, И почуди се, че нямаше посредник; Затова Неговата мишца издействува за него спасение, И правдата Му го подкрепи.

РЕВНОСТ : да се видят Божиите съдби и правдиви пътища да се спазват от Божиите хора, истината да не е в служба на лъжата, Бог да бъде почетен и удостоен със страх, богопочитание и святост.
17 Той се облече с правда като с броня, И тури на главата си спасение за шлем; Облече и одеждите на възмездието за дреха, И загърна се с ревността като с мантия.
18 Според дължимите им възмездия, така ще отплати, Ярост на противниците Си, възмездие на враговете Си; Ще даде възмездие на островите.
19 Така ще се убоят от името на Господа живеещите на запад, И от славата Му живеещите при изгрева на слънцето; Защото ще дойде като стремителен поток, Затласкан от Господното дихание;
20 А като Изкупител ще дойде в Сион И за ония от Якова, които се обръщат от престъпление, казва Господ.
21 А от Моя страна, ето Моят завет с тях, казва Господ: Духът Ми, който е на тебе, И словата Ми, които турих в устата ти, Не ще липсват от устата ти, Нито от устата на потомството ти, Нито от устата на тяхното потомство. От сега и до века, казва Господ.

Има един нестихващ вик на праведно съдещите хора, който гласи : - Нека се върнем при Господа! Нека признаем беззаконията си и да се покаем!
13 Станахме престъпници и неверни към Господа, И отвърнахме се да не следваме нашия Бог; Говорихме насилствено и бунтовно; Заченахме и изговорихме из сърцето си лъжливи думи.
14 Затова правосъдието отстъпи назад И правдата стои далеч; Защото истината падна на площада, И правотата не може да влезе,

... и който не спази този вик и този апел, който е апел не от човеци и поради човешки мотив, Павел казва : - Те ви искат за себе си, за да се гордеят! .... Нека бъдат проклети!

И пак :

• „съд” е коренът на „разсъждавам”, премислям трезво, обмислям без предрасъдъци.
• Редно и добро е за всеки вярващ да съди себе си строго и в правда, пред Бога
• Редно е за всеки да преценява всичко в светлината на Божието слово и Дух (1 Йоаново 2:27
а колкото за вас, помазанието, което приехте от Него, остава във вас, и нямате нужда да ви учи някой; затова, както Неговото помазание ви учи за всичко, и е истинско, а не лъжливо, пребъдвайте в Него, както ви е научило да правите.)
• Редно и добро е общността да стъпи на канарата и камъкът, Който беше отхвърлен от зидарите и, преценявайки трезво всичко спрямо Неговото слово и истина, да се отстранят тези, които сеят съблазън, ереси и подвеждат към грях за своя изгода.
На първо четене е това.

Поздрави от Перник. Владо.

* - цитатите са от Исая 59, превод: от 1940г.
Последна промяна Vlado на 06 Фев 2010 20:14, променена общо 1 път
Vlado
Потребител
Потребител

Мнениеот Vlado » 06 Фев 2010 20:12

ПП:
Искам специално да коментирам то това изказване на месианик :
когато един човек съди друг --- особено когато го прави да речем с груб тон и не съвсем справедливо --- това е нещо като духовен удар с плесница върху човека, който е съден по този начин. това е голямо изпитание за съдения, особено ако счита, че е съден несправедливо. как да реагира в тази ситуация?

Съгласен съм, че даденото от месианик определение касае "неправедното съдене", като искам да дам една отметка относно "груб тон". Някои от Божиите хора в писанията наистина са се изказвали грубо, но понеже са били възмутени в сърцата си и са говорели, подбудени от Святият Дух, е редно да им се обърне внимание. Това са пророците,особено.

Самият Господ имаше твърде "груб" на места език и израз- нека не се смята, че праведното съдене е свързано с един изискан и никому ненараним, език - понякога Бог се е изказвал твърде "грубо" спрямо човешките представи, без никаква деликатност и внимателност. Затова е важно да Го познаваме и да стоим в истината на Божият Син- само това може да ни предпази от залитания и приемане на забуди. Пиша това единствено с идеята да доуточня, това е .

Поздрави.
Vlado
Потребител
Потребител

Мнениеот Слава Костадинова » 07 Фев 2010 18:30

Владо,прав си.Понякога нашият Господ имаше твърд/не груб/тон.И тия към които се обръщаше по този наччин бяха книжниците и фарисеите-хора които следваха друго учение и бяха явно против Исус.Към хората които го следваха никога не е бил "груб".Даже и на последната вечеря когато ги изобличи/всички/ не беше "груб"
Слава Костадинова
Потребител
Потребител

Блог: Виж Блога (7)

Мнениеот Vlado » 07 Фев 2010 23:21

Слава :
Владо,прав си.Понякога нашият Господ имаше твърд/не груб/тон.И тия към които се обръщаше по този наччин бяха книжниците и фарисеите-хора които следваха друго учение и бяха явно против Исус.Към хората които го следваха никога не е бил "груб".Даже и на последната вечеря когато ги изобличи/всички/ не беше "груб"

По принцип това е съвсем нова тема. Представите в ума на хората относно Божиите правди и съдби, относно Бог и Неговите права и постъпки са далеч от това, което Той преценява и прави. Затова ни е даден Духа.

Например тук нима не е груб Исус спрямо човешките представи ? Нарича Петър "сатана" (притивник, препънка)
Матей 16:23
А Той се обърна и рече на Петра: Махни се зад Мене, Сатано; ти си Ми съблазън; защото не мислиш за Божиите неща, а за човешките.

За да не ти ги давам наготова другит примери- сама можеш да се замислиш дали Бог наистина е "деликатен " спрямо твоите представи, или е... Бог.
Vlado
Потребител
Потребител

Мнениеот Слава Костадинова » 08 Фев 2010 18:08

Владо искам да ти припомня думите на Исус в Лука.18/19 -"... никой не е благ освен един Бог.. "
.И за да не ти поднеса стиховете които свидетелстват за Божията благост на готово ще ти ги отбележа а ти ще си ги прочетеш сам:Бит.33/11;3Ц.12/7;1Лет.16/34;2Лет.5/13;7/3;ЕЗ.3/11;пС.100/5;106/1;107/1;118/1;135/3;136/1; Неем.9/20;
Пс:25/8;34/8;37/21;52/9;54/6;69/16;73/1;86/5;109/21;119/68;143/10;145/9
Исая:40/9;Ерем.29/10;Наум.1/7;
Мисля че са достатъчни.
БОГ е и за това е БЛАГ.И за това казваме БЛАГА ВЕСТ
Слава Костадинова
Потребител
Потребител

Мнениеот Vlado » 09 Фев 2010 01:31

Слава, ако върнеш назад ще видиш, че пишем за различни неща.

Бог е Бог, дори когато не ни се иска да вярваме, че дадени неща са от Него, но Той Е винаги справедлив, винаги добър и винаги свят и мъдър. Той Е Бог.

Ти казваш така :
Владо искам да ти припомня думите на Исус в Лука.18/19 -"... никой не е благ освен един Бог.. "
.И за да не ти поднеса стиховете които свидетелстват за Божията благост на готово ще ти ги отбележа а ти ще си ги прочетеш сам:Бит.33/11;3Ц.12/7;1Лет.16/34;2Лет.5/13;7/3;ЕЗ.3/11;пС.100/5;106/1;107/1;118/1;135/3;136/1; Неем.9/20;
Пс:25/8;34/8;37/21;52/9;54/6;69/16;73/1;86/5;109/21;119/68;143/10;145/9
Исая:40/9;Ерем.29/10;Наум.1/7;
Мисля че са достатъчни.
БОГ е и за това е БЛАГ.И за това казваме БЛАГА ВЕСТ
- никой не е писал противното, а т.е.- че Бог не е благ.

Ако искаш да си обективна в писането си, се върни назад и виж, че аз съм написал така :
ПП:
Искам специално да коментирам то това изказване на месианик :
когато един човек съди друг --- особено когато го прави да речем с груб тон и не съвсем справедливо --- това е нещо като духовен удар с плесница върху човека, който е съден по този начин. това е голямо изпитание за съдения, особено ако счита, че е съден несправедливо. как да реагира в тази ситуация?

Съгласен съм, че даденото от месианик определение касае "неправедното съдене", като искам да дам една отметка относно "груб тон". Някои от Божиите хора в писанията наистина са се изказвали грубо, но понеже са били възмутени в сърцата си и са говорели, подбудени от Святият Дух, е редно да им се обърне внимание. Това са пророците,особено.

Самият Господ имаше твърде "груб" на места език и израз- нека не се смята, че праведното съдене е свързано с един изискан и никому ненараним, език - понякога Бог се е изказвал твърде "грубо" спрямо човешките представи, без никаква деликатност и внимателност. Затова е важно да Го познаваме и да стоим в истината на Божият Син- само това може да ни предпази от залитания и приемане на забуди. Пиша това единствено с идеята да доуточня, това е .

Тук да виждаш някакво изказване, което да представя Бог като не – благ, моля ? !
Vlado
Потребител
Потребител

Мнениеот kalinka » 09 Фев 2010 15:43

Преди два дни четох в евангелието според Лука една история.
Един виден представител на израелското общество покани Господа на обяд в дома си (историята се намира в Лука 11:37-53).
И Господ Исус, вместо да си замълчи, да махне с ръка и да каже "Хайде, този път ще мълча, че да не стават скандали и така ще съм благовестител на мир и любов.", Той още с влизането Си ги скандализира. И след това не само, че не си мълча, но всичко, което изговори, беше за тези, които Го слушаха, грубо, обидно и безпардонно. Но беше истината... и то с любов.(неко да го наречем с желание за поправление).
Ха сега де!
Когато един пророк идва със слово от Господа, той не идва да ти пази чувствата или душицата, но да ти каже словото от Господа. Понякога ние прекалено много задълбаваме в хуманизъм, етика, норми на възпитание.
Никой не си поставя за цел да твърди, че Господ Исус е бил невъзпитан дървеняк, Който с поведението Си е издигал в култ грубостта или пък е прокламирал нетолерантното държание спрямо хората.
Да, Господ е благ, но не в смисъла, в който си го представяме ние.
Няма добър баланс, ако учим хората само на това, че Бог е любов, благост и кротост. Защото Бог е и огън пояждащ, мощен воевател, истинен и справедлив.
Нека си припомним тези пасажи:
Изход 15:3 Господ е силен Воевател; Името Му е Иеова.

Второзаконие 4:24 Защото Господ твоят Бог е огън пояждащ, Бог ревнив

И един много "мил" пасаж от Божието слово:

Ето, аз ще отхвърля семето ви,
И ще разпръсна лайно по лицата ви,
Лайното на тържествата ви;
И ще ви вдигне със себе си; /Малахия 2:3/

Целият ми постинг е офтопик поради изместване от предмета на темата.
Но понякога има нужда от малко off, за да си кажем някои истини.
Аватар
kalinka
Moderator Team Leader
Moderator Team Leader

Блог: Виж Блога (3)

Мнениеот Vlado » 09 Фев 2010 21:48

:-B Чета и не вярвам на ушите си... Калинка ще я обвиня в плагиатство....

Сега- насериозно. Със съпругата ми, като си говорихме относно темата искахме да напиша точно това, което тя (Калина, не жена ми :D ) е написала. И за това, че Бог е Мощен Воевател (нарече Яков "Израил"- "Божий воин"), и че не се интересува толкоз от чувствата на падналата раса, и че не е хуманист в изкривеният смисъл на думата, и тнтн.... Ако има по-нататъшно развитие, ще пиша пак и ще допълня с някои важни пасажи.

Поздрави.
Vlado
Потребител
Потребител

Мнениеот kalinka » 10 Фев 2010 12:23

Vlado написа::-B Чета и не вярвам на ушите си... Калинка ще я обвиня в плагиатство....

Сега- насериозно. Със съпругата ми, като си говорихме относно темата искахме да напиша точно това, което тя (Калина, не жена ми :D ) е написала. И за това, че Бог е Мощен Воевател (нарече Яков "Израил"- "Божий воин"), и че не се интересува толкоз от чувствата на падналата раса, и че не е хуманист в изкривеният смисъл на думата, и тнтн.... Ако има по-нататъшно развитие, ще пиша пак и ще допълня с някои важни пасажи.

Поздрави.

Следващият път си говори по-тихо с жена си. :))
Аватар
kalinka
Moderator Team Leader
Moderator Team Leader

Блог: Виж Блога (3)

Мнениеот Слава Костадинова » 10 Фев 2010 14:53

Владо сигурно говорим за различни неща.Вие гледате на Бога от позицията на враговете му.И сте прави-да Бог е такъв към ония които не Го зачитат.Аз обаче поглеждам от позицията на негово дете което го зачита и пази повеленията му.
Мисля че по същия начин трябва да погледнем и към правото да съдим.Само койтое достигнал съвършенство в Бога, който няма "греда в окото"и оня "който не е сторил никакъв грях" има право да съди/" пръв да хвърли камък"/
Слава Костадинова
Потребител
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи християнски