Vlado написа:Здравейте пак.
Размишлявах върху темата относно съденето и се молих. Четох словото и ето какво мисля още. Първо ще отговоря на месианик.
Месианик :
виждам следната последователност:
апостолите посочват изискванията на които да отговарят хората за определена позиция.
хората избират хора, които отговарят на тези изисквания.
апостолите ги поставят за службата им с ръкополагане и благословия за дейността им.
Тъй като обаче днес, месианик думата „апостол” означава звание и подиция, а хората, които я носят са „лидери” и „господари” на Божият народ, то самият ти ми кажи : - Как да осъществим нещо толкова просто, като нещата се възприемат изкливено от мнозина? Отделно, нещата, които си написал като начини за избиране на пратеници съм съгласен на първо четене, но има твърде много презумции, идващи от простата, но променяща всичко, човешка намеса в практикуването на написаните от теб и цитирани библейски принципи (от избирането на Матия до поставянето на презвитери ).
здравей, владо,
ще ти отговоря само на първата част от твоя пост, която касае онова, което си цитирал от мен.
най-напред, хубаво си направил, че си се молил, защото какви ученици бихме били на господаря йешýа, ако не се молим и не искаме помощ от небето в трудни за нас ситуации, с които собственият ни ум и мъдрост не са достатъчни, за да се справим успешно.
знам за тези „апостоли“, за които говориш, и никога не съм ги смятал за такива, макар че ти и някои други хора може и да сте ги смятали някога за такива. надявам се, че вече не ги смяташ за апостоли на божия син, а за лъже-апостоли. ако имаш дори малко съмнение все още в себе си, че може и наистина да са апостоли, тогава това според мен би било сериозен духовен проблем за теб, който сериозно би ти пречил да намериш по-добрата алтернатива. доколкото мога да преценя отстрани, тази общност с нейните така наречени „апостоли“ не от вчера има погрешни и не-библейски неща. за да се променят там нещата към по-добро, според мен хората в тази общност, особено водачите там, трябва да преживеят сериозна криза и покаяние. какво да се прави, бог ни поправя понякога с наказание и скръб. а ако не ни нанесе такова наказание, знаеш, че може би не ни счита за свои деца.
питаш как да направим нещо толкова просто след като нещата се възприемат изкривено от мнозина? ето как според мен:
1.редовна молитва към бога за помощ и мъдрост, така че да ти посочи добър изход от твоето сегашно изпитание. молитвата трябва да е с вяра, че който хлопа рано или късно ще му се отвори, че бог дори и да забави отговора, ако ти търсиш отговора с цел да му служиш възможно най-добре, в най-добрия според него момент той ще ти даде светлината по съответните въпроси. освен това, когато се молим на бога за напътствие, би трябвало да сме готови и най-неочаквани за нас отговори да получим, включително и такива, които поне в началото може и да не ни харесат. това да се отречеш от себе си, включва и това да си готов да се покориш на най-неочаквани отговори.
2.задълбочено изучаване на онези части от писанията, в които се говори в една или друга степен по най-вълнуващите те проблеми.
3.общение по тези проблеми с повече хора, включително в този форум, защото това също би могло да ти помогне да си изясниш нещата.
по същество, човек, който е скъсал с дадена общност от вярващи, но не е скъсал с вярата си в бога и в неговия помазаник, има следните три варианта на поведение според мен:
първо, да започне да търси друга общност, която повече отговаря на неговите представи.
второ, да се опита сам или със съмишленици да работи за създаването на нова такава общност.
трето, което аз го препоръчвам само като временно решение, да остане като вярващ без събрание или със събрание само най-малък кръг хора.
що се отнася до думите ти: „има твърде много презумпции, идващи от простата, но променяща всичко, човешка намеса в практикуването на написаните от теб и цитирани библейски принципи“, то аз съм съгласен с теб и знам, че ние хората и особено българите сме способни и най-добрите неща да ги опорочим и то не винаги защото сме злонамерени, но понякога и поради злонамереност. от друга страна обаче, ще ти цитирам българската поговорка, която добре знаеш и която гласи: който го е страх от мечки, да не ходи в гората. дори човек да се провали в опитите си, поне може да има утехата, че е опитал и е направил каквото зависи от него.