Десятък, мнения и коментари.

Най-различни интересни материали, текста трябва да е до 65000 символа, ако е по голям прикачете го като файл с кратко обяснение или ползвайте раздел книги.

Re: needsnow

Мнениеот believer » 04 Юли 2009 07:41

Тези стихове от Малахия 3 вече ги дава веднъж в началото на темата и съответно ги коментирахме. Няма нужда да повтаряш едно и също, по добре кажи нещо ново!
Специално с тези стихове се спекулира изключително много, като се внушава на хората чувство за вина, че ако не дават съответно ще бъдат проклети.
След като цитираш това място вероятно искаш да кажеш, че вярващите в Исус са под закона и трябва да го изпълняват, понеже тези стихове ни препращат към заповедта на Бог в закона към Израел.
Вярващите в Исус под закона ли са?
Тези които проповядват тези стихове, като основание за даване на десятък от Новозаветните християни изпълняват ли точно закона, който натрапват на останалите вярващи в Исус?
Д.А.15:24 Понеже чухме, че някои, които са излезли от нас, ви смутили с думите си, и извратили душите ви, [като ви казват да се обрязвате и да пазите закона], без да са приели заповед от нас,
Гал.3:10 Защото всички, които се облягат на дела, изисквани от закона, са под клетва, понеже е писано: "Проклет всеки, който не постоянствува да изпълнява всичко писано в книгата на закона".
Гал.3:11 А че никой не се оправдава пред Бога чрез закона, е явно от това, "че праведният чрез вяра ще живее";
Гал.3:12 а законът не действува чрез вяра, но казва: "Който върши това, което заповядва законът, ще живее чрез него".
Гал.3:13 Христос ни изкупи от проклетията на закона, като стана проклет {Гръцки: Проклетия. Виж. 2 Кор. 5:21.}* за нас; защото е писано: "Проклет всеки, който виси на дърво";

Ако пък приемем според това, което пише в закона да даваме десятък и изследваме в Стария Завет какво казва закона за даването на десятък ще открием, че съвременното даване на десятък по никакъв начин не отговаря на това, което е писано в библията и в този случай нарушаваме закона.
Както и да го погледнем, тези стихове по никакъв начин не обвързват един новозаветен християнин, който не е под закон а под благодат да дава десятък.
гост-говорителите говорят в контекста на даването на десятък и "сеенето" на Божията нива (и за други неща), които също така са и основа за благоуспяване за всеки вярващ.

От това, което си написал се получава, че даването на десятък е основа за благоуспяване на всеки вярващ. Ето това си е чиста и сто процентова манипулация. Аз като новозаветен християнин никъде в Новия Завет не откривам, че даването на десятък ще ме направи благоуспяващ.
Ако на някого Бог му е говорил за бизнеса му чрез словото няма нищо лошо. Трябва да сме на ясно обаче, че Библията е словото на Бог а не някакъв си бизнес наръчник!
Аватар
believer
Administrator
Administrator

Изображения: 8
Блог: Виж Блога (1)

Re: Десятък, мнения и коментари.

Мнениеот believer » 15 Юли 2009 10:27

Ето един интересен клип, който засяга темата за десятъка. :)

http://vbox7.com/play:2a2ac952
Аватар
believer
Administrator
Administrator

Мнениеот Слава Костадинова » 25 Яну 2010 21:28

Светият Божи Дух говори чрез тебе.Бог да те благослови! =D>
Слава Костадинова
Потребител
Потребител

Блог: Виж Блога (7)

Мнениеот Blagovest » 31 Яну 2010 13:12

Явно, мненията относно даването на десятък в Евангелските църкви в България са доста раздвоени и бих казал до голяма степен с право, Доводите ви са железни. Прокрадващото се желание на младото поколение служители е да бъде гарантиран уровена на тяхното служение и начин на живот. Именно поради това интереса към финансовия поток в църквата ги кара да затворят очите си за истината. Разбира се що се отнася до ежемесечното ни даване през моите 33 години християнството съм стигнал до извода, че в името на собствената ни духовна дисциплина е добре да отделям минимум 10% от моите приходи и да ги давам там, където Бог ме води. Този принцип никога не ме е подвеждал,
В противен случай риска от липса на жертва пред Бога във всички области на нашето християнство е огромен.
Благовест Белев
Blagovest
Потребител
Потребител

Мнениеот believer » 31 Яну 2010 16:30

Новозаветният принцип на даването е този:
"2 Коринтяни 9 глава
7 Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи, и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце.
"
Кой по колко ще дава, на кого, къде и дали ще е ежемесечно или не всеки сам решава за себе си. А ако някой иска да жертва пред Бог може да го направи по много начини. Не ми се вярва някой, който иска да жертва пред Бог да спре да го прави въобще заради това, че не дава ежемесечно някаква сума на някого.
Според мен темата за жертвата не е основателен довод за да ме убеди, че трябва да давам ежемесечно определена сума уж за добро на моя християнски живот.
Аватар
believer
Administrator
Administrator

Мнениеот Vlado » 01 Фев 2010 22:22

през моите 33 години християнството съм стигнал до извода, че в името на собствената ни духовна дисциплина е добре да отделям минимум 10% от моите приходи и да ги давам там, където Бог ме води. Този принцип никога не ме е подвеждал,
В противен случай риска от липса на жертва пред Бога във всички области на нашето християнство е огромен.
Благовест Белев

Принципно даването като такова е първо в нашите сърца, от които според словото, в годините на незнанието ни сме се кланяли на демони . Там ние какво даваме ? Почит и покорство на Бога. Казано е за Месията : "Жертва и принос не си ми поискал, Боже, но приготвил си ми тяло."(евреи) Павел сподели, че нашето даване и жертва са всъщност...нашите тела, които трябва да държим в покорство и святост като наше духовно служение към Бога. Всички зли неща, които оскверняват човека излизат от сърцето на човека- ако ще и имота си да раздаде на бедните- все тая, отива в огненият ад.

Нагледахме се на богати лидери, злоупотребили с парите на "миряните".

Дори и 3Х33 г-ни някой да е християнин - това далеч не е показател за неговата позиция, или одобрение, или каквото и да е- без плод и без свидетелството на братята. А може би имаме в помощ и публична позиция ? Още по- лошо.

Смятам, че Божият Дух е говорил ПЪРВО И ОСНОВНО чрез Божиите мъже в писанията и ако някой прибързва с педесетни- харизматични изказвания от типа на : "Оооо, брааат- Божият Дух чрез тебе говори"- нека има нормален разсъдък и да внимава- Бог не е за подиграване...

ст
Колкото за даването на финанси- давам с драго сърце на бедните и нуждаещите се, на моите братя и сестри, на вдовици, сираци е добре да се дава, както и за делото на служението, ама не на лъжеапостоли и лъжебратя.

Бих давал с удоволствие на хора като Филип, Стефан, Петър, Павел, ама не виждам подобни стабилни и коректни хора и затова не давам на "служители" и "църкви"- просто няма смисъл.

Колкото до авторитетността в тона на някои тук пишещи, ще помоля, като участник, да се внимава с тона и помпозността, че да се не пукнем като балони в присъствието на Този, дето идва да съди на всекиму според делата му.

Амен.
Vlado
Потребител
Потребител

Мнениеот messianic » 05 Фев 2010 00:13

здравей, беливъре,

поздравявам те с доста подробното изследване на въпроса за десятъка от гледна точка на писянията.
поздравявам те и с това, че поставяш написаното в библията пред говорителите на семинари.

аз те подкрепям напълно по този въпрос.

всеки да решава сам колко ще даде и даже дали ще даде., на кого и кога.
ако иска да дава 1 процент, а ако иска да дава 50 процента.
messianic
Потребител
Потребител

Защо..?

Мнениеот Bigfoot » 09 Фев 2010 02:29

Защо да заменям свободата на поклонението със закон на десятъка??!

Защо вместо давам с радост, да давам с осъждение.
Защото ако дам по малко от десятък, влизам под осъждение а ако дам с радост, така се покланям на Бог с притежанието си, от свободна воля и с чиста съвест, без да се осъждам за количество или проценти.
По блаженно е даваш, отколкото да получаваш.
Да дължиш десятък - в това няма никакво блаженство.
Bigfoot
Потребител
Потребител

Мнениеот messianic » 09 Фев 2010 11:28

ще добавя и това, че даже ортодоксалните юдеи днес, които пазят стриктно традициите и всичко от закона, което днес може да се изпълнява, не плащат в наши дни десятък по простата причина, че няма храм и действащо левитско свещенство в храм. вместо това обаче те дават милостиня на бедните между тях, а също и подпомагат финансово своите мъдреци.
messianic
Потребител
Потребител

Мнениеот моисей » 26 Апр 2010 11:05

Аз имам един въпрос , да съгласен съм че много важен принцип е да се дава на драго сърце и за всеки според възможностите. Другият важен момент е да се дава там където сме убедени че парите ни отиват по предназначение от Бог .

Нека помислим обаче на колко хора сърцата им са благоразположени да дават изобилно на фона ширещата се беднотия , когато фактите говорят че в някои по малки църкви едва, едва се плаща наема , тока и водата.

И все пак трябва да има алтернатива за да се издържат църквите и да се поддържат по бедните члениве на църквата.

Друго което си мисля че един пастир трябва да е на издръжка на църквата защото така ще е много по полезен и ефективен и не само пастира, а и неговите помощници.

Всъщност това че нещата сега не са така както трябва , не трябва да бъде предпоставка да не се наливат средства в една добре изградена църква с помазани избранници служещи искренно на Бога.

Освен това си мисля че наистина ще бъде добре по богатите братя и сестри да отварят сърцата си за Бога.
И друго не е лошо да се носят в църкватаи продукти плодове, зеленчуци, месо ,брашно ,мляко кои каквото има .
Винаги има къде да се дава бедни у нас много , вдовици , сирачета ,страници колкото искаш в това време стига да имаме сърце за даване.

Според мен всеки трябва внимателно да изпита сърцето си защото си мисля че в тая област сме много зле сега в момента.

Моля да ми схванете идеята , не казвам да давате на крадците и мошенниците ,, пастори '' за които вече толкова много сме писали , а те си богатеят и богатеят без да им пука с извинение.

Убеден съм че даване трябва да има , без даване няма църква.
Аватар
моисей
Потребител
Потребител

Изображения: 0

ПредишнаСледваща

Назад към Статии