Християните "извън църквата" - Андрю Стром

Теми свързани с християнството, за които не сте намерили подходяща категория, форум.

Християните "извън църквата" - Андрю Стром

Мнениеот prometey » 08 Яну 2010 12:44

защо десетки хиляди посветени християни напускат църквите? това някакво „движение” ли е? oт какво е причинено това световно явление?...

ОТКЪС ОТ КНИГАТА: ХРИСТИЯНИТЕ „ИЗВЪН ЦЪРКВАТА”
Андрю Стром.
Днес ви пиша по една необичайна тема. Понеделник вечерта (31 март) бях поканен в едно християнско радио предаване в Нова Зеландия, за да дискутирам нарастващия брой на християните „извън църквата” на запад – хора, които са напуснали църквите си по различни причини, но все още държат здраво християнската вяра. Беше много интересна вечер, а телефоните загряха.

Този феномен „Извън църквата” толкова много се е разрастнал, че книги се пишат за него. Всъщност, преди една година аз чух, че има ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ подобни християни само в нашия град (Оукланд). И мисля, че същата е ситуацията в целия западен свят. Лично аз влязох във връзка с буквално стотици подобни хора. Учудващото е, че те често са от най-посветените християни – молещи се, проницателни, мислещи дълбоко. Но все пак, те са стигнали дотам да се изморят от „игричките” вътре в църковната система и са излезли от нея. Често те са били въвлечени в нея с години. Даже обикновено са били и различни водачи.

Но сега те напускат. Защо? Това е доста трудно за обяснение от страна на църквите. Обикновените обвинения са често от този вид: „Еди-кой-си е бил наранен и сега има корен на горчивина”. Или пък са „в бунт”. Или пък не участват в екипа. Или са „отстъпили”.

Но ако говорите с тези хора, често ще видите, че те са седяли в църквата в продължение на години и просто не могат повече да стоят и да гледат същата игра. ЛИПСАТА НА БОГ е това, с което се сблъскват – дори и в „най-изпълнените с Духа” църкви. КЪДЕ Е БОГ В ЦЯЛАТА ТАЗИ ДЕЙНОСТ? Със сигурност това не е начинът, не е пътят?

Нови увлечения и програми идват и си отиват, но посредствеността и ЛИПСАТА НА БОГ като че ли продължават завинаги. И много тихо, без никой да забележи, те бавно се измъкват през вратата – с намерение никога да не се върнат. Някои дори ми казаха, че са почувствали Бог да ги „призовава навън”. Други просто са почувствали, че не могат да останат повече. Положението в църквата им е тежало повече, отколкото са могли да изразят с думи.

Много често те са правили обиколки по други църкви, надявайки се, че ще намерят място, където да се почувстват „правилно” по някакъв начин. (Въпреки, че много от тях не са от „скачащите от църква в църква” по природа). Но местата, които посещавали, не изглеждали „по-правилни” от мястото, което са напуснали. И след известно време по-лесно за тях е било да си останат вкъщи с Бог.

Както казах по-рано, повечето от тези хора не са се отказали от християнството. Те са се отказали от днешната църковна система. Хиляди вече са напуснали. И мнозина се чувстват така, сякаш „чакат нещо”.

Някои от тези хора са започнали домашни общения. Или се срещат с други двойки редовно. Но мнозина не се срещат с никого изобщо и считат, че се намират на „пустинно” място – насаме с Бог. (Много познато).

Бях запитан преди няколко седмици от един пастор дали бих се съгласил, че това, което се случва, е „движение от Бог”. Това беше доста радикална мисъл. Много водачи биха помислили обратното. Защото всичко, което води хора извън „тяхната църква” не може да е Бог, нали?

Хмммммм. Това, което аз знам, е: Идеята за преминаване през „пустинята” преди да се влезе в „обещаната земя” е напълно библейска. Всъщност, може да го намерите в цялата Библия. Дори Исус мина през такова време в пустинята.

Но не е възможно да стоиш „сам” завинаги. Някой ден, ако тези хора искат да са част от новото движение на Божия Дух, те трябва да излязат от пустинята и да станат част от „ТЯЛОТО”, което Исус ще събере заедно – „новият мех”, който ще дойде с това ново движение на Бог. Иначе те могат да го пропуснат. Това е голяма опасност.

сигурен съм,че много от вас имат коментари и свидетелства по тази тема.защотo всичко това става наистина значителен проблем в църквата...

Out-of-church-christians.zip
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Истината ражда омраза у виновните...
prometey
Потребител
Потребител

Re: Християните "извън църквата"...

Мнениеот believer » 08 Яну 2010 16:29

В една тема вече писах за автора и ще спомена и тук някой от нещата които писах там.
Андрю Стром. http://www.revivalschool.com/ Една от книгите, които е написал е "Християните "извън църквата", която може да намерите и тук: http://topmount.dir.bg/_wm/library/item ... =8&dflid=3
Може би някъде около 95% от книгата е съставена от писма/мейли със свидетелства на хора, които са напуснали най различни "църковни организации".
Говорих си с администратора на сайта "topmount.dir.bg". По негови изследвания Андрю Сторм сега отново е член на някаква църковна организация и дори се бил отрекъл от тази си книга. До колко е вярно това може да каже само автора. Аз лично му писах мейл преди доста време с въпроси относно книгата и той така и не ми отговори.

Самото заглавие на книгата е малко противоречиво, защото веднага може да си зададем въпроса: Как може един християнин в истинския смисъл на думата да бъде извън църквата.
Самият израз "Извън църквата" визира християните излязли от "църковните организации". Църквата на Исус далеч не се изчерпва с въпросните организации, а дали те могат или колко от тях биха могли да бъдат част от истинската църква на Исус е спорен въпрос.
Иначе е интересно да се прочетат свидетелствата на хората.
Автора прави една аналогия, че християните излезли от организациите са един вид в "пустинята" аналогично на историята от стария завет, когато хората бяха в пустинята на път за обещаната земя.
До колко тази аналогия е уместна можем да поразсъждаваме.
Основния проблем на повечето християни излезли от организациите е, че голяма част от тях несъзнателно продължават да търсят църковния модел на организацията или да се събират в групи, които се оформят по вече познатия им модел и по този начин вместо да се доближат до модела на истинската Новозаветна Църква такава каквато е описана в Библията те пак се отдалечават.
Един много добър пример каква трябва да бъде една истинска Новозаветна Църква е описан в книгата: Значи не искаш вече да ходиш на църква?
Защо християните напускат организациите?
Тук мисля, че всеки може да си отговори. Тези организации до толкова са се отдалечили от истинското учение, че все повече хора го забелязват. Явно християните започват да се пробуждат и да копнеят за едно по истинско, истинно и радикално християнство.
Много хора откриват и големите несъответствия на това, което им се проповядва и това, което четат в Библиите си. Също така гледат и живота на въпросните лидери на организации и отново сравняват, а разликите вече стават твърде много.
Аватар
believer
Administrator
Administrator

Изображения: 8
Блог: Виж Блога (1)

Мнениеот prometey » 08 Яну 2010 16:39

здравей,believer!

Откровение 2:2. Зная твоите дела, труда и търпението ти и че не можеш да търпиш лошите човеци и си изпитал онези, които наричат себе си апостоли (а не са), и си ги разкрил като лъжливи...

възможно ли е християните извън църкавата да са истинските ученици,които носят здравото учение на Господа Исус Христа и са "изгонени",за да се покажат "злите човеци"?...
prometey
Потребител
Потребител

Мнениеот believer » 08 Яну 2010 16:51

prometey написа:здравей,believer!
възможно ли е християните извън църкавата да са истинските ученици,които носят здравото учение на Господа Исус Христа и са "изгонени",за да се покажат "злите човеци"?...

Твърде вероятно е една голяма част от тях да са точно такива "истински ученици". Много ми се иска това да бъде така, но само Бог знае какво е в "сърцето" на всеки.
Йоан 4:23 Но иде час, и сега е, когато истинските поклонници ще се покланят на Отца с дух и истина; защото такива иска Отец да бъдат поклонниците Му.
Аватар
believer
Administrator
Administrator

Мнениеот Vlado » 09 Яну 2010 10:03

Здравейте. Искам и аз да се включа с няколко реда. Ще напиша какво аз мисля, че ще се изпълни. И мисля, че това ще стане така.

В книгата си Андрю Сторм го описва добре- той казва, че ще дойде време, когато едно "движение на Бог " , което е ново спрямо оформилите се вече и регистрирани пред държавата, "църкви", ще се "издигне" и ще бъде поставено за тяхна препънка и съблазън. Учението, което ще носят тези хора ще бъде много чисто, конфронтативно, ще има публични диспути с видни "религиозни лидери" и водачите на хората от това движение.

Ако Андрю се е отрекъл- той си знае, но така, или иначе пъзелът се донарежда- било с или без него. Дано да се отрезви и да излезе отново от „църквата”, ставайки част от Тялото.

Две неща ще откроят това ново нещо от досегашните "опити за връщане", "реформации", "трансформации" и тнт.
-1- тези хора ЯСНО ЩЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ ПРИНАДЛЕЖАТ НА НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО и, следователно, няма да са регистрирани.
-2- водачите им ще имат силноизразени новозаветни черти и характеристики в своето говорене, поведение, начин на живот. (само щрихирам)

Издигайки се, това движение (част от Тялото на Христос, но не и от официозите) ще породи конфликтност и в религиозните, съществуващи вече среди и в самото общество. Ще се задвижат неща. Редица лидери, попитани от светските медии"Тези какви са ?", ще отговорят : "Не са от нашите, не са следователно, християни.", вярващите в самите структури ще бъдат учени да странят от тези хора, защото са лъжехристияни и вълци. И така, ще се оформи една силна съпротива и един навдигащ се гняв против тези хора. На места няма да е така, на мест ще е . Всред тези хора, обаче, тези, които имат очи да видят, ще видят, че има пратеници, пророци, дарбите се провяват, вярващите се назидават в свобода и ...има непрекъснат динамичен живот в общността, изградена в-у основата на правилно разбиране на учението на еврейските святи книги, библията.

Дотук ще спра. Ще напиша само, че с появата си и смута около себе си, тази/тези общности от вярващи, ще посеят невероятна жетва. Натиска от официалната религия в-у тях, от различните евангелски „църкви” и опоненти от всякакъв вид, ще породи разцепления в самите тях (официалните църкви) и Бог ще привлече Своите Си в царството- независимо дали те ще се свържат (а според мен- да) с това движение и тези събрания, или не. Но едно ще стане- скритото до този момент зло лице на евангелско-протестанстската църква с нейните разновидности и клонове ще се разкрие (за православието и другите ние си знаем вече), в обществени диспути апостоли (пратеници) и пророци, както и вярващите, по принцип, части от това Божие движение, ще конфронтират спрямо писанията лъжеучителите и лъжливите Божии слуги и който види и разбере това, ще спаси себе си и семейството си от системата, като се прилепи към Идващият на небесни облаци, в чиято десница е наградата за всеки един от нас.

Амен.
Vlado
Потребител
Потребител

Re: Християните "извън църквата" - Андрю Стром

Мнениеот prometey » 09 Яну 2010 16:56

Владо,искаш да кажеш,че ще има,или ги има вече,християни които по някакви причини няма да посещават църквата си,но ще са много по активни в благовестието Христово в света? така ли е или те разбирам погрешно?..

Деяния на Апостолите,според думите на Дейвид Гудинг,е историята на отделянето на Църквата Христова от Храма и Синагогата.и това са първите,които са излезли "вън от стана" на традиционната религия.после,когато това вече е станало институция и се е вкистенило,на свой ред е било напуснато от желаещите да излязат "вън от стана",защото с течение на времето е изгубило мястото си на нещо "вън от стана",а е станало нещо вътре в стана...
не съм наясно с проблематиката,която поставя институционализацията на Църквата пред духовните християни? как на практика тялото Христово,църквата, се превръща от жив организъм,в закостеняла и поради тази причина,осъдена на смърт машина? как организацията,която хората създават,за да им служи,се превръща в нещото,на което те служат,а това ги убива в духовен план? и че винаги Бог намира група бунтари,които да излязат вън от системата, да направят нещо ново,в което Бог вдъхва живот,докато те самите загинат в институционалност и Господ създаде поредната група бунтари,чрез която да поддържа живота...
възможно ли е тези християни извън църкавата да са очакваното съживление на Христовата църкава?
prometey
Потребител
Потребител

Мнениеот believer » 09 Яну 2010 18:59

Преди време попаднах на една съвсем малка книжка, тематиката на която е последните времена. Автора на книжлето е Гордън Линдзи същият който е издал и книгата Библейската тайна за Божествено здраве, която вече обсъдихме. Ако желаете може да споделите какво мислите за неговото тълкувание за Лаодикийската и Филаделфийската църква Откровение 3 глава.
Мисля, че това, което пише той е по темата и представлява интерес, затова публикувам тук кратък цитат от книжката.

"Последната църква от църковния период е известна като Лаодикийската църква. Тя е светски настроена, отстъпническа група от християни, които са изгубили видението за Божията цел и срещат осъждение в края на века.
Исус описва тази църква така: „Зная твоите дела, че не си нито студен, нито горещ... А така, понеже си хладък... ще те избълвам от усmama Си" (0ткр.3:15,16).
Това е Църква, нараснала с богатства, която не чувства нужда от нищо. Но Господ каза, че тя е нещастна и бедна; сляпа и гола; и Той с последен вик се обръща към нея, но тя явно е така отстъпила, че не отговаря. В тези дни на просветление, Църквата трябва да е по-духовна от всякога. Поради нарасналите си финансови възможности, тя има такава сила да прави добро, както никога преди. За нещастие, обаче, много пъти е установявано, че парите сами не могат да придвижат Евангелието на Исус Христос. Парите имат сила, само когато бъдат използвани с всеотдайност и жертвоготовност от Божиите хора. Богатствата никога не са правили човека по-духовен, а по-скоро са го поставяли пред изкушения, на които дори и много хора в Стария Завет са нямали сила да противостоят. Цар Осия беше чудесно подпомогнат от Бог, докато стана силен, но неговото благо¬денствие го доведе до провал. Бог иска Неговите хора да водят скромен живот. Те не трябва да се изкушават от лукса и високия стандарт, от разточителността и екстравагантността, които често се оказват проклятие за тях. Това е проклятието на Лаодикийската църква - поради богатствата си нейните членове стават светски настроени и хладки духовно. Накрая те изгубват видението за разпространение на Евангелието, и за съжаление, и собствените си души.
Много църкви, които някога имаха Божия огън, могат спокойно да на¬пишат на вратите си думата Ихавод, която означава: „Славата се изгуби." Такава е характеристиката на Лаодикийската църква - последната църква от този век.
Но Бог разкри в Откровението на Йоан, че по същото време ще има и други - верни християни, които Той нарича филаделфийска църква. Те няма да принадлежат към дадена деноминация или група, а ще бъдат вярващи, одобрени от Бог, Който вижда сърцето на всеки човек и по това разбира дали той е лаодикиец или филаделфиец.
Филаделфийската църква, или църквата на Братската любов, това са верните на Бога хора, искрено търсещи и очакващи идването на Господа. На тях Бог дава обещанието: „Понеже си опазил Моята заповед да търпиш, и Аз ще те опазя от часа на изпитанието, което ще дойде върху цялата Вселена, за да изпита онези, които живеят на земята" (0ткр.3:10,11). Исус „ще вземе" тази църква от света и няма да разреши на тези вярващи да изстрадат ужасното осъждение, идещо на земята, известно като Божия гняв.
Може би трябва да добавим към горните редове, че богатствата сами по себе си не са зло, но малцина могат да боравят с големи суми пари за слава на Бога и разширяването на Царството Му. За нещастие, повечето християни не са достойни служители, за да може да им се повери голяма сума пари, която те да използват за изграждане на Божието царство."
Аватар
believer
Administrator
Administrator

Мнениеот prometey » 09 Яну 2010 20:51

Както казах по-рано, повечето от тези хора не са се отказали от християнството. Те са се отказали от днешната църковна система. Хиляди вече са напуснали. И мнозина се чувстват така, сякаш „чакат нещо”.

Някои от тези хора са започнали домашни общения. Или се срещат с други двойки редовно. Но мнозина не се срещат с никого изобщо и считат, че се намират на „пустинно” място – насаме с Бог. (Много познато).

възможно ли е това "чакат нещо" да е второ помазание? има такъв единичен случай с Исус Христос и слепеца в който Той помазва очите му два пъти /Марко 8:22-26/...
как обаче да разбирам това "пустинно място насаме с Бога"? Исус е бил в пустинята 40 дни,Мойсей 40 години,а Яков - 20 години.за апостол Павел след новорождението си е бил три години в родния си град Тарс.а,аз бях 5 години извън църквата 90-95 година...
prometey
Потребител
Потребител

Мнениеот eleazar » 13 Яну 2010 22:43

"Ето, това само намерих, Че Бог направи човека праведен, Но те изнамериха много измишления." Еклесиаст 7:29

А това слово как ви се струва?
Събуждаш се в кревата си и вярваш в каквото си поискаш.
eleazar
Потребител
Потребител

Мнениеот дей » 07 Юни 2010 02:38

"...да ви даде, според богатството на славата Си, да се утвърдите здраво чрез Неговия Дух във вътрешния човек,
чрез вяра да се всели Христос във вашите сърца, тъй че закоренени и основани в любовта
да бъдете силни да разберете заедно с всичките светии що е широчината и дължината, височината и дълбочината,
и да познаете Христовата любов, която никое знание не може да обгърне, за да се изпълните в цялата Божия пълнота."

Аз посещавам нерегистрирана домашна църква и горещо пожелавам на всеки християнин да намери мястото си в Христовото тяло, защото определено имаме нужда един от друг - за да ни познае Христос когато дойде - по любовта, де, която имаме един към друг.
дей
Потребител
Потребител

Следваща

Назад към Общи християнски